INTERFETE 2 WEB

Business Intelligence Reporting Tool


by  Iulian


 

BIRT este un framework web ce asigura o interfata pentru vizualizare online de rapoarte de date.

Este implementat in Javascript, Java, CSS, HTML fiind un exemplu tipic de aplicatie Web 2.0.  

 

De ce BIRT? Aproape orice aplicatie web ai face ai nevoie sa afisezi date, statistici; un exemplu de succes e Google Analytics. BIRT asigura o metoda de invatarea rapida ce nu presupune invatarea unor limbaje noi, platforma dezvoltata ca plugin free de eclipse, comunitate solida si in continua dezvoltare si implicare.

 

Punctele forte ale acestei aplicatii de interfata web sunt: 

  • un grad mare de siguranta in ceea ce priveste respectarea standardelor Web 2.0, ca sa folosim un termen din domeniu este cross-browser compatible

  • ofera un grad mare de flexibilitate folosind fragmente jsp pentru alcatuirea dinamica a paginilor HTML cu rapoartele, si SVG pentru reprezentarea elementelor grafice mai complexe gen Chart-uri cu interactivitate

  • interfatarea usoara cu aplicatii web existente, fie ca o aplicatie de sine statatoare, fie inclusa in contextul aplicatiei principale; aplicatia principala poate fi scrisa in orice limbaj de programare.

 

Framework-ul este structurat in 4 unitati functionale; in mare respecta patternul MVC:

  • conexiunea de date: abstractizeaza conexiunea la baza de date ce poate fi reprezentata de fisiere CSV, baze de date efectiva (remote sau pe acelasi server), legaturi de date dinamice/scriptate ce sunt create folosind JavaScript, fiind recomandate utilizatorilor avansati.  

  • transformari de date: incepand cu BIRT 2.3 pe langa transformari de date gen calcularea de date noi obtinute prin transformari liniare din datele deja existente, a aparut si un model de date mai avansat (DataCube). Acesta permite gruparea multi-dimensionala a datelor si calcule avansate folosind aceste grupari.

  • nivelul logic: BIRT permite logica complexa, suportand scripting atat in Javascript cat si in Java. Daca logica este deja implementata in aplicatia principala, pot fi accesate direct clasele de Java din framework.

  • nivelul de prezentare: simpla afisare sub forma de tabele si liste nu mai face impresie. Utilizatorii vor efecte, culori, asocieri de mare efect care sa permita o buna intelegere a datelor analizate. BIRT suporta o multitudine de componente grafice dinamice, ce pot fi personalizate rapid in CSS si Javascript, asigurand o interfata web prietenoasa.

 

Daca ti-am atras atentia ce-ai zice sa incerci un tutorial sau sa afli mai multe accesand linkurile de mai jos. 

 

Jocuri
Free Web Hosting